Google napokon ozvaničio vlasništvo Motorola-e!


Da je Google kupio Motorolu nije novina – to već znamo neko vrijeme.  Ali taj posao dugo vremena nije bio završen iz razloga da je ovu kupovinu trebalo odobriti nekoliko svjetskih vlada.  E sada je svoju saglasnost napokon dala i NR Kina, omogućujući Google-u da finalizira kupovinu tvrtke Motorola Mobility, što je Google odmah i učinio i time postao i zvanično vlasnik Motorola-e!

Da li to znači da će sada najbolje android mobitele proizvoditi Motorola?  Moguće je, ali će to biti slučajnost.  Ako ćemo vjerovati Google-ovom menadžmentu, Google i Motorola će biti potpuno odvojene tvrtke.  Istina, Dennis Woodside, novi glavni izvršni direktor (CEO) Motorola-e, na ovu poziciju dolazi sa mjesta direktora Google-a za region Amerike.  Međutim, najmera je Google da Motorola Mobility nastaviti svoje poslovanje kao i ranije, prije kupovine od strane Google-a.

Već duže smo slušali glasine da je Google Motorola-u kupio sam zbog patent protfelja te firme, kako bi se Android OS bolje zaštitio od tužbi.  Te glasine će sada biti testirane kroz ponašanje Google i Motorole, jer Google najavljuje nastavak otvorenosti android sistema i blisku saradnju sa svim proizvođačima mobilnih aparata.  Ovo je posebno istaknuto zbog nedavne reportaže da će slijedeći Nexus mobitel biti proizveden od čak 5 raznih proizvođača, a ne jednog, kao što je ranije bila praksa.

Zvanično, Google nije objavio nikakve oficijelne planove ni projekte za Motorola Mobility, tako da ćemo se morati malo strpiti da vidimo šta imaju na umu…