Kako skinuti i instalirati igrice ili aplikacije


Kako…

instalirati igricu ili aplikaciju koju sam skinuo na MojAndroid.ba?

skinuti i instalirati aplikaciju ili igricu sa Google Play (Trg Play)?

skinuti igricu ili aplikaciju za moj android?

instalirati APK fajl na android?

izbrisati igricu ili aplikaciju?

skinuti i instalirati Google Play (Trg. Play)?


 

Kako… skinuti igricu ili aplikaciju za moj android tablet ili mobitel?

Google Play - Games

Google Play – Igrice

Ako želite skinuti igricu ili aplikaciju za Vaš android mobitel ili tablet, imate nekoliko opcija na raspolaganju kako da to učinite:

- Prva opcija je da igricu ili aplikaciju skinete kod nas, na MojAndroid.ba. Igrice možete naći ovdje a aplikacije se nalaze ovdje.  Nakon što skinete APK fajl, ovdje možete naći upute kako da instalirate igricu koju ste skinuli. Ako imate pitanja, javite se.

- Druga mogućnost je da igricu ili aplikaciju skinete sa Google Play (Trg Play). Google Play Market Vam nudi aplikacije, igrice, knjige, pa čak i filmove.  Ako Vas zanimaju samo igrice, njih možete naći ovdje. Aplikacije su ovdje. Da bi koristili Google Play Market, morate naravno biti logovani sa Vašim gmail ili google account-om. Određene aplikacije i igrice se, naravno, plaćaju, ali Android Vam još uvijek nudi najveći broj besplatnih ili “freemium” igrica i aplikacija na tržištu.


- Treća opcija je jedan od najpopularnijih “drugih” market, pored Google Play, a to je stranica GetJar. Ako želite da skinete jednu od aplikacija, morate prvo instalirati GetJar aplikaciju, što će Vam stranica automatski ponuditi, čim kliknete na “download” na jednoj od aplikacija ili igrica. A onda jednostavno pokrenite aplikaciju na Vašem androidu.  Za aplikacije, izaberite “Apps”, a za igrice, idite na “Cattegories”, pa izaberite “Games”.  Sada, nakon što kliknete na “download” igrice ili aplikacije koju želite skinuti, Vaš android će je preuzeti od getJar i instalirati.

- Osim navedenih, još nekoliko drugih marketa gdje možete skidati aplikacije i igrice. Neki su kvailtetniji od drugih, kod nekih aplikacije i igrice skidate direktno, a kod nekih prvo skidate aplikaciju tog marketa, pa tek onda ostale aplikacije. Svakako preporučujemo da bacite pogled, jer nikad ne znate gdje bi mogli naći nešto interesantno:
- AndroidPit
- Handango
- SlideMe
- FreeWareLovers
- Brothersoft

- Igrice također možete naći i google pretragom, a tražite tzv. APK fajl te igrice. Nakon što ga skinete, ovdje imate upute kako taj fajl instalirati. Naravno, kad god skidate APK fajl koji nije sa nekog od zvaničnih marketa, potrebna je doza opreza, da ne bi instalirali neke loše programe na Vaš android.

Nazad na vrh stranice


 

 

Kako… instalirati APK fajl na android?

Ovo je slično procesu instaliranja aplikacija koje ste skinuli sa MojAndroid.ba. Naime apk fajlovi su instalacioni fajlovi za android, i ako imate apk fajl određene aplikacije, možete je instalirati na Vaš android.

Ali prvo, važno je da podesite Vaš android da prihvata ne-tržišne aplikacije, tj. aplikacije koje niste skinuli sa Google Play, već ih direktno instalirate s apk datotekom:
- Kliknite na “meni” dugme Vašeg androida
- Izaberite “Postavke” (Settings)
- Izaberite “Aplikacije” (Applications)
- Tu naznačite opciju “Nepoznati izvori” (“Unknown sources”).

Sada aplikaciju možete skinuti direktno na Vaš mobitel, putem web browser-a na samom uređaju.

Alternativno, prvo skinite apk fajl na PC, pa je onda prebacite na telefon preko USB kabla. U tom slučaju onda putem nekog od File Explorer-a (MojAndroid.ba preporučuje ES ili Astro) nađite .apk fajl koji ste skinuli ili prebacili na Vaš android i kliknite ga. Nakon toga izaberite opciju instaliranja. I to je to – Vašu novu aplikaciju možete naći među ostalim aplikacijama.


Pogledajte video sa našeg YouTube kanala “Kako instalirati APK fajl na android:”:

 

Nazad na vrh stranice


 

Kako… izbrisati igricu ili aplikaciju?

Instalirali ste određenu aplikaciju, ali Vam se više ne sviđa? Ili jednostavno je ne želite više, možda želite da oslobodite prostor na telefonu?

Ako Vam je potreban dodatni prostor na telefonu, razmotrite pomjeranje aplikacije sa aparata na SD karticu.

Ako želite da isbrišete aplikaciju sa aparata, to možete uraditi na slijedeći način:

- Izaberite na Vašem androidu meni “Postavke”
- Onda Izaberite “Aplikacije”, pa “Organiziraj aplikacije”
- Na tom ekranu će se pojaviti sve Vaše aplikacije, sistemske, kao i one koje ste Vi instalirali
- Izaberite aplikaciju koju želite izbrisati
- Na ekranu koji se pojavi kliknite na “DeInstaliraj”
- To je to – Vaš android će sada ukloniti tu aplikaciju sa Vašeg uređaja

Postoje i nekoliko različitih aplikacija za uklanjanje neželjenih aplikacija i olakšavanje tog procesa, međutim ova procedura zaista nije komplikovana, i zašto instalirati još jednu aplikaciju za nešto što Vaš android može učiniti sam.

Pogledajte video sa našeg YouTube kanala “Kako izbrisati aplikaciju ili igricu sa android mobitela ili tableta” :

 

Nazad na vrh stranice