Kako instalirati igricu ili aplikaciju koju sam skinuo sa MojAndroid.ba


Aplikaciju ili igricu koju želite da instalirate možete skinuti direktno na Vaš android mobitel ili tablet, ili je možete skinuti putem PC-a.

Ako ste aplikaciju ili igricu prvo skinuli na računar, potrebno je da povežete računar i Vaš android uređaj sa USB kablom.  Nakon toga prebacite (kopirajte) aplikaciju ili igricu (fajl koji završava na .apk) sa Vašeg računara na tablet ili mobitel.  I zapamtite gdje ste, odnosno u koji folder, kopirali fajl.

Lakša varijanta je da aplikaciju ili igricu skinete direktno na Vaš android, putem preglednika (browser).  Jedostavno kliknite na download link, i Vaš android će automatski skinuti fajl.  Taj skinuti fajl će biti u lajsni za notifikacije nakon što je skinut, a isto tako ga možete naći u DOWNLOADS folderu na Vašem android uređaju.


Međutim, prije same instalacije, morate podesiti Vaš uređaj da prihvati tzv. “ne-tržišne” aplikacije, ako to niste već ranije nekad učinili:

Android 4.0-4.4 – ICS, Jelly Bean, KitKat
- Kliknite na “meni” dugme Vašeg androida ili spustite status lajsnu
- Izaberite “Postavke” (Settings)
- Izaberite opciju koja se zove “Sigurnost” (Security ili nešto sl).
- Tu naznačite opciju “Nepoznati izvori” (“Unknown sources”)

Android 2.3 – Gingerbread (ili ranije):
- Kliknite na “meni” dugme Vašeg androida
- Izaberite “Postavke” (Settings)
- Izaberite “Aplikacije” (Applications)
- Tu naznačite opciju “Nepoznati izvori” (“Unknown sources”)

A sada trebamo da nađemo fajl koji smo prebacili ili skinuli na android uređaj. Otvorite File Explorer Vašeg izbora – mnogi android uređaji imaju neku fabrički instaliranu aplikaciju za pretragu androida i datoteka, a MojAndroid.ba preporučuje ES File Explorer File Manager ili Astro File Manager). Nakon toga, nađite .apk fajl koji ste skinuli. On se često nalazi u DOWNLOADS folderu, odnosno gdje god ste ga kopirali kada ste ga prebacili s računara. Kada nađete com.android.vending fajl, izaberite opciju instaliranja. Alternativno možete otići na sve aplikacije, i klinite na “Preuzimanja” (Downloads), i tu kliknite na fajl koji ste skinuli.

I to je to – pratite upute na ekranu sve do kraja instalacije! Kada završite, Google Play Store (Trg Play) bi se trebao nalaziti među ostalim aplikacijama vašeg android tableta ili mobitela.


Ukoliko su vam potrebne detaljnije upute, ovdje imate galeriju slika koja Vas vodi kroz sve korake ovog procesa na Android 4.2 Jelly Bean:

This slideshow requires JavaScript.

 

Za ranije verzije android OS-a, ovdje imate video sa MojAndroid.ba YouTube kanala “Kako instalirati aplikaciju ili igricu koju ste skinuli sa MojAndroid.ba” (za Android 2.3 Gingebread i ranije):