Samsung Galaxy Note 3 vs. HTC One Max


Galaxy  Note 3 - Šta očekujemo?

Galaxy Note 3 – Šta očekujemo?

Ni jedan, ni drugi mobitel, ili tzv. Phablet (PHone+taBLET), nije još na tržištu, ili je čak ozvaničen.  Ali svi znamo da dolaze, i to sigurno!  Samsung bi trebao da objavi novi Note III u septembru ove godine, a šuška se već neko vrijeme da će HTC izbaciti HTC One Max, kao glavnu konkurenciju Note III.  A šta tačno možemo očekivati od ove dvije buduće makinje?

Samsung je sa prvim Note-om kreirao veliki a neočekivan uspjeh. I Note II je zauzeo najveći dio tržišta hibridnih android uređaja koji se kreću između android mobitela, sa ekranima između 5,5 i 6,5 inči. Mimo tih mjera su još uvijek zvanično označeni mobiteli, kao što je Galaxy S4 sa 5-inčnim ekranom ili, s druge strane, tableti kao što je Nexus 7, sa svojim 7-inčnim ekranom.

Galaxy Note III Koncept - Hoće li ovako izgledati?

Galaxy Note III Koncept – Hoće li ovako izgledati?

Samsung Galaxy Note III će, navodno doći u nekoliko varijatni – za razne budžete svojih ljubitelja. Ali ovo su neke specifikacije koje možemo oćekivati:

Ekran
Spekulacije oko ekrana su se kretale između postojećih 5,5 i čak masivnih 6,3 inča. Međutim, najvjerovatnije je (a ovo je i polu-potvrđeno od jednom Samsung zvaničnika) da će Note III imati OLED displej od 6 inča (tačnije 5,99), sa 1080p Full HD rezolucijom.

Procesor
Kada je Note II izašao, predstavljao je najjači Samsungov android. Očekuje se da će ista situacija biti i sa Note 3, i priča se da će dobiti najnoviji Samsung Exynos Octa-Core procesor (4+4 jezgra). Postoji naravno mogućnost da će procesor biti jedna od stavki koja će ovisiti o tome koju verziju Note-a kupite – tj. ako kupite najskuplju verziju, dobićete Samsung Exynos Octa-Core procesor, ali će u ponudi biti i neki od trenutnih Quad-Core procesora, za jeftinije varijante.

RAM
Note II je došao s 2GB, a većina misli da Note 3 možemo očekivati sa 3GB. Ako je to istina, Note 3 će biti prvi mainstream mobitel sa 3GB RAM-a, ali ne bi iznenadilo da Samsung odluči da ostane na sasvim dovoljne 2GB RAM-a.

Android OS
Jelly Bean 4,2 ili Jelly Bean 4,3 – to je veliko pitanje, mada, realno, sumnjamo da će biti ogromna razlika. Google je na mala vrata donio masu ažuriranih aplikacija, bez da ozvaniči Android Jelly Bean 4.3. Taj Android će uskoro i doći, ali svakako možemo očekivati da Samsung ubaci svoj uobičajeni skin. Ali Note III će defitivno dobiti i Jelly Bean 4.3, kao i Key Lime Pie 5.0, bez obzira sa kojom Android OS verzijom izađe na tržište.

Kućište
Plastika ili metal? Ako je Samsung upratio dizajn i izradu novog HTC One, pametno bi bilo da razmisle o nastavku plastičnog kućišta koje je upotrebljeno za S3, Note 2, kao i S4. Međutim, velika je šansa da će Samsung nastaviti tradiciju, te da će i Note 3, kao i S4, doći u “premijum plastika” izdanju. A mala, zaista mala je nada, da će u ponudi biti aluminijsko kućište, za one koji žele da plate malo više.

 

HTC One i HTC One Max?

HTC One i HTC One Max?

HTC One Max je nastavak uspješnog comeback-a HTC-a ove godine sa svojim vrhunskim uređajem, HTC One. Taj mobitel (kompletnu recenziju možete pročitati uskoro kod nas) je mobitel koji treba HTC da vrati u prvi plan – ili bar u drugi ili treći. Nakon nekoliko godina gdje HTC nije uspio da se izbori sa Samsung-om i Galaxy linijom, međutim 2013 je godina kada nam je HTC donio HTC One – jedan od najboljih (ako ne i najbolji) android mobitela 2013.g. I sada HTC nastavlja sa HTC One Max, velikim bratom vrhunskog uređaja.

HTC One Max također bi trebao da izađe, kao i Note 3, u septembru. Možda slučajnost, taj tajming prije izgleda kao da HTC želi direktno da konkuriše Samsung-u i Note 3. A čime?

Što se ekrana tiče, HTC One će navodno također imati 1080p Full HD ekran u 5,9 ili 6.0 inča. Ovo nije veliko iznenađenje, jer je 2013.g. godina HD ekrana, a ako HTC One Max treba da predstavlja konkurenciju Note-u 3, onda je 6-inčni HD ekran ono što možemo očekivati.

Procesor je također relativno lako pogoditi, ili bar pretpostaviti koji bi to mogao biti. Quad-Core ćemo definitivno dobiti, samo je pitanje brzine i vrste. U ovom trenutku se tipuje da će to biti Snapdragon 800, brzine 2,3GHz.

Po pitanju RAM-a, nema velikih iznenađenja, ali ni najava da će One Max imati 3GB. Vjerovatno očekujemo standardna 2GB RAM-a, što bi trebao da bude i više nego dovoljno.

Android OS u ovom slučaju će, bar se nadamo, biti Android Jelly Bean 4.3. Međutim, ne bi bilo iznenađujuče da HTC One Max izađe sa “samo” Android Jelly Bean 4.2.2, koji će HTC relativno uskoro nadorgraditi na 4.3, kao što je učinio sa HTC One. Taj mobitel je izašao sa 4.1.2, međutim već nekoliko sedmica kasnije su prvi vlasnici dobili OTA update na 4.2.2.

Kućište je ovdje veliki faktor, jer je to glavna razlika između Galaxy S4 i HTC One. Naime, dok se Samsung drži svoje “premijum plastike”, HTC One je vrhunski izrađen od jednog komada aluminija, i ta izrada je zaista vrhunska – mnogi čak kažu da je bolja od iPhone 5. Samsung će vjerovatno i sa Note 3 imati plastično izdanje, što bi dalo veliku prednost HTC-u ako HTC One Max doće u istom high-end aluminijskom kućištu kao i HTC one.

 

Na kraju će se ovo vjerovatno ipak svesti na ukus. Lojalisti Samsung-a i Note serije će ostati pri Note-u. Ljubitelji HTC-a će letiti na HTC One, i Mini i Max. Međutim, kao neko ko aktivno koristi i Galaxy Note 2, kao i novi HTC One, možemo Vam reći da će to biti žestoka bitka između Note 3 i One Max-a. Jedva čekamo!