Trač: Umjesto jednog, slijedeći put ćemo dobiti 5 različitih Nexus mobitela na izbor!


NexusGoogle-ov Nexus serijal je jednostavan koncept: U bliskoj saradnji sa jednim odabranim proizvođačem kreiraj jedan mobitel koji će imati “čistu” verziju najnovijeg Google operativnog sistema, i izdaj po jedan, svaki put kada imaš novi OS.  Tako je bilo sa Google Nexus One, koji je proizveo HTC, sa Google Nexus S, koji je proizveo Samsung, te sa Samsung Galaxy Nexus koji je, očigledno, također proizveo Samsung.

Međutim, dominacija Samsunga nad android tržištem, kao i činjenica da je Google kupio Motorola korporaciju, te sada, ako želi, može kreirati sam svoje telefone, zabrinulo je mnoge druge proizvođače kao što su HTC, Sony, LG i drugi.  Međutim sada Wall Street Journal prenosi da Google namjerava učiniti nešto revolucionarno: za slijedeći Android OS – 5.0 (Jelly Bean) – Google će umjesto jednog, izbaciti do 5 Nexus mobitela, sa raznim proizvođačima.  Pored Samsunga će se u igri vjerovatno naći i HTC, Sony, LG, vjerovatno Motorola, a špekulira se da će se i Huaweii uključiti u ovaj proces.  Na ovaj način, svi proizvođači će imati pristu novom Android OS-u od početka, a mi korisnici ćemo imati solidan izbor kada izađe slijedeći Nexus.

Međutim, pored ovoga, Google namjerava i da se vrati ranijem konceptu direktne prodaje korisnicima.  Naime, Google Nexus One je bio ponuđen kupcima direktno, otključan, od strane Google-a.  Ali već za slijedeće izdanje, Google Nexus S je ponuđen kupcima putem T-Mobile-ove mreže u SAD, te Best Buy lanca prodavnica u otključanoj varijanti.

Ako uzmemo u obzir da Google već sada nudi Galaxy Nexus na svojoj stranici za izravnu kupovinu od Google-a, onda ova glasina možda i nije samo glasina, već novi pravac i novu strategiju za Google i Android.  U svakom slučaju, kupci bi trebali biti zadovoljni – veći izbor, veća ponuda, veća konkurencija – to samo može poboljšati android i iskustvo za kupce!