CES 2013: “Kopije” Galaxy Note 2 na sve strane na Consumer Electronics Show-u u Las Vegas-u!


CES 2013

CES 2013

Međunarodni Consumer Electronics Show, koji se svake godine održava u saveznoj državi SAD, Nevada-i – tačnije u Las Vegas-u, danas počinje svoj treći dan i već ima veliki broj značajnih najava, po pitanju novih izuma, elektronike, i onoga što nas najviše zanima – android mobilnih uređaja.

Međutim, kada čovjek pogleda “najveće” najave CES-a do sada, ne može se izbjeći dojam da svi pokušavaju da stignu uspjeh koji je Samsung sebi obezbjedio sa Samsung Galaxy Note-om, te Note 2. Zašto? Pogledajte detalje novih android mobitela od Lenovo, Huawei, te ZTE!

 

Lenovo K900

Lenovo K900

Lenovo K900

Lenovo je većini ljudi poznat kao PC firma koja je preuzela uspješnu ThinkPad liniju laptopa od IBM-a. Međutim, Lenovo se bavi i drugim stvarima, što je očigledno kada vidite ovaj prelijepi veliki android mobitel!

Lenovo K900 krasi 5,5 inčni HD displej sa 1920 x 1080p full HD rezolucijom. Full HD rezolucija na android mobitelima je relativan novitet, ali već postoji par uređaja koji ih koriste. Međutim 5,5 inčni ekran ovog mobitela je očigledno direktna konkurencija Samsung Galaxy Note 2, koji također ima ekran od 5,5 inči, mada mu je rezolucija “samo” 720p.

K900 je novitet i iz jednog drugog razloga, a to je što pod haubom ima Intel Atom procesor! Lenovo, nažalost, nije dao detalje za ovaj procesor, kao ni cijenu ili tačan datum izdavanja ovog mobitela.

 

Huawei Ascend Mate

Huawei Ascend Mate

Huawei Ascend Mate

Ovaj gigant se već par puta otkrio po novinama i prije zvaničnog predstavljanja od strane Huawei na CES 2013. Gdje drugi žele da stignu uspjeh Note-a, Huawei želi da ga prestigne sa Ascend Mate-om, i njegovim ekranom od 6,1 inči!

Ovaj vrhunski displej, koji također posjeduje Full HD rezoluciju, je zaista brilijantan, ali njegova veličina je malo upitna. Galaxy Note 2 sa 5,5 inči je već ogroman, i mnogima prevelik. Zamislite tek onda ekran od čak 6,1 inči.

S druge strane, za one koje ne žele da kupe i nosaju dodatni tablet sa sobom, ovaj ogromni ekran i mobitel je možda upravo rješenje. A sa Quad-Core 1,5 GHz procesorom, te 2GB RAM-a, ovo je zaista zanimljiv uređaj.

 

ZTE Grand S

ZTE Grand S

ZTE Grand S

ZTE je marka koja je manje poznata u našim krajevima, pa i u svijetu. Međutim ZTE proizvodi solidne android uređaje srednjeg ranga, pod svojim brendom, ZTE, ili brendirane od strane provajdera koji ih prodaje.

Sa ZTE Grand S, ZTE pokušava na mala (ili velika) vrata da se poigra sa tržištem top android mobitela. 5-inčni full had displej prati i Qualcomm-ov popularni Snapdragon S4 Pro 1.7 GHz Quad-Core processor (isti se nalazi u Nexus 4 sa 1,5GHz brzinom). Takođe dobijete i 2GB RAM-a, te 13 MP kameru s zadnje strane.

Možda ZTE-ov velikan i nije najveća konkurencija Note 2, koji nudi 5,5 HD ekran sa 720p, 2GB RAM-a, te Quad-Core procesor od 1,6 GHz, ali je očigledno da svi gore navedeni uređaju sa svojim specifikacijama žele da se bar približe i dostignu uspjeh koji nosi Note 2. Da li će im uspjeti – to će pokazati vrijeme.