Google predstavio najnovije izdanje Android OS-a: Android 4.1 Jelly Bean


Android 4.1 Jelly Bean

Android 4.1 Jelly Bean

Dok svi mi (osim par sretnih vlasnika Galaxy Nexus-a ili Nexus S-a) željno isčekujemo Ice Cream Sandwich za naše android mobitele ili tablete, Google je na svojoj Google I/O Developers konferenciji predstavio novo izdanje Android operativnog sistema, verziju 4,1, pod imenom Jelly Bean.

Samo imenovanje nastavlja tradiciju abecednog redoslijeda, a po imenu nekog slatkiša ili slično.  Tako da nakon Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, te Ice Cream Sandwich, sada imamo i Jelly Bean!  Posljednje tri verzije, bar u formi statue, sa Honeycomb-om tu sa strane, vidite ovdje:

Jelly Bean, sa prijateljima, u Google-ovoj bašti

Jelly Bean, sa prijateljima, u Google-ovoj bašti

Međutim, osim novog imena u serijalu, šta nam donosi Jelly Bean? S obzirom da Ice Cream Sandwich još uvijek ne dominira tržište, s obzirom na sporost proizvođača i provajdera širom svijeta da ga pirlagode svojim aparatima i potrebama, šta su razlozi da se neko raduje Jelly Bean-u?

Google, kao i Apple sa izdanjima iPhone-a, nekada izda revolucionaran skok, a nekada samo manji upgrade u svom godišnjem izdavanju proizvoda. Android 3.0 Honeycomb, pored činjenice da je objavljen nakon 2.3 Gingerbread-a, nije mnogima poznat iz jednog jednostavnog razloga: fokusiran je isključivo na android tablete. Istina, bilo je nekoliko portova ovog operativnog sistema na nezvanične romove, ali su u suštini android mobiteli ostali na 2.3 Gingebread OS-u, te isčekuju 4.0 ICS. I dan danas Gingerbread dominira tržište i nalazi se na većini android mobitela. Ice Cream Sandwich, s druge strane, je bio revolucionaran skon i zaista kvalitetan upgrade Android OS-a. Od grafičkih promijena, pa sve do nekih malih intuitivnih sitnica, ICS je doveo android na jedan novi nivo.

A šta je sa Jelly Bean? Da li spada u revolucionarne skokove ili manji upgrade? Većina ljudi bi rekla da je negdje između. Što se tiče grafike i izgleda ovog OS-a, kao što vidite u galeriji ispod, nije se previše promijenilo od ICS-a. Ali što Jelly Bean ističe je njegova brzina i lakoća svih operacija u ovom sistemu. Pogledajmo neke od istaknutih karakteristika i novina u Android 4.1 Jelly Bean-u:

 

Projekt Puter

Sa Jelly Bean-om je Google zaista nastojao da “izgladi” Android OS – da sve u ovom OS-u bude glatko, lako i mekano – kao puter! Sa novim tehnologijama kao što su “VSync”, “Tripple Buffering” te “Touch Responsiveness”, ovaj Android OS će mnogo bolje koristiti hardware-sle resurse mobitela ili tableta nakom se nalazi.

Jelly Bean podržava mnogo veći frame rate, čak do 60fps (frame-ova po sekundi), što će rezultirati u animacijama koje izgledaju mnogo uglađenije nego prije. Također, Jelly Bean će poboljšati saradnju procesora te grafičke procesing jedinice (triple buffering), kako bi obezbjedio bržu i bolju finkcionalnost u cijelom sistemu.

Jelly Bean će omogućiti sistemu da smanji rad CPU-a (procesora), kada je mobitel ili tablet u stand-by funkciji, te da “probudi” CPU istog trena kada korisnik dotakne ekran. Dodatna performansa će se dobiti kroz funkciju nazvanu “Touch responsiveness” pri kojoj će Jelly Bean znati, tj. pogađati koji dio ekrana će korisnik dotaći kao slijedeći korak

 

Home ekran i widget-i

Sada zaista vaš home ekran možete personalizirati, jer sa Jelly Bean-om, ne samo da možete dodavati ikonice i kratice po želji, kao i ranije, ali sada kada želite dodati widget, jedna stvar se mijenja: ne morate više sklanjati i pomjerati pojedine ikonice da bi napravili prostor za widget! To će Jelly Bean sada učiniti sam. Vi samo kreirajte widget, a pokretanjem widget-a po ekranu, Jelly Bean će automatski pomjerati ikonice oko widgeta, da am olakša proces. A i sami widgeti-i će se prilagođavati ekranu i prostoru koji imaju, te automatski povećavatti ili smanjivati. A ako želite da uklonite widget ili ikonicu, samo ih prstom “sklonite” s ekrana, na gore, van telefona, i automatski nestaju.

 

Unošenje teksta

Refinirana verzija ovog Android OS-a Vam donosi 18 dodatnih jezika, mnogo bolju fabričku tastaturu, te zaista refiniranu jezičku varijantu tipkanja.

Nije da se radi o konkurenciji iPhone-ovoj Siri aplikaciji, ali sada je jezičko tipkanje mnogo poboljšano u Jelly Bean-u. I ne samo to, već imate online to offline opciju upotrebe voice input-a, tj. funkcioniraće i kada niste konektovani na internet ili imate slabu konekciju.

 

Android Beam

Sa Jelly Bean-om se još više poboljšala Android Beam funkcija koja je predstavljena sa ICS-om. Sada, ako vaš android ima NFC čip, možete jednostavno podijeliti slike, vide ili druge datoteke jednostavnim doticanjem aparata.

Ovo će također funkcionisati i sa novim Bluetooth aparatima, gdje više nećete morati izvoditi “paring” već jednostavno prinijeti, na primjer, vašu Bluetooth slušalicu vašem androidu, te ih na taj način spojiti.

 

Notifikacije

I notifikacije su dobile update sa Jelly Bean-om. Sada, ne samo da dobijete obavijesti u notifikacijama, nego možete sa istima raditi. Svaka notifikacija će sada omogućiti određene funkcije, koje ovise o kojoj se aplikaciji i notifikaciji radi. To znači da ćete moći učiniti više, a sa manje koraka i klikova.

Također dobijete određene sitne ali korisne funkcije, kao što je automatsko odgovaranje ili proslijeđivanje informacija nekom od kontakata ako, na primjer, kasnite na sastanak.

Osim toga, povucite sa dva prsta notifikacije, i one će se proširiti, povećati, i dati Vam još više informacija i opcija šta da radite slijedeće, bez da posebno otvarate aplikaciju koja je poslala obavijest.

 

Google Now

Ova funkcija nije za one android korisnike koji vole privatnost, ali nudi neke zaista interesantne opcije!

Ukratko, Jelly Bean android aparati Vam mogu pomoći sa mnog šta, pod uslovom da ste spremni da sa Google podijelite određene informacije kao što su istorija pretraga, kalendar, Google Maps podatke, te neke druge informacije.

Nakon što to učinite, Jelly Bean će znati gdje idete i koliko Vam treba da stignete, tako da će Vam moći pouditi alternativne ceste, ili čak, prateći saobraćaj u državama gdje je ovo moguće, te Vas obavijestiti kada morate krenuti na sastanak.

A u skladu sa informacijama koje sportske timove pratite, koje restorane pretražujete, Google će Vam nuditi informacije u vezi sa tim temama, ili preporučiti slične restorane kada ste na putu. Također, Google će znati kojim letom letite kada, te Vam dati informacije u slučaju kašnjenja ili otkazivanja istih.

U ovom trenutku, Google radi sa određenim “informacionim karticama” kojih će biti sve više i više, a sada se upravo odnose na gore navedene funkcije – prevoz, kalendar, putovanja, letovi, sport, i restorani.

 

Datum objavljivanja

Veliko je pitanje, naravno, kada pojedini android korisnici mogu očekivati Jelly Bean. Učesnici Google I/O Developers konferencije ga već imaju na svojim Nexus 7 tabletima i Galaxy Nexus mobitelima koje su dobili na poklon. Google je obećao da će android aparati iz Nexus serijala dobiti Jelly Bean u toku jula mjeseca, a ovo se odnosi prvenstveno na Samsung Galaxy Nexus, te Google Nexus S mobitel, koji će, mada je već pomalo zastario, osim što je dobio ICS, sada dobiti i Jelly Bean. A svi mi ostali? Mi ćemo morati čekati na milost proizvođača naših aparata, te na provajdere, da adaptiraju Jelly Bean, te ga objave za naše aparate. Naravno, pored činjenice da je već ripovan Jelly Bean sa Galaxy Nexus, te da je Jelly Bean SDK već dostupan developerima, neće dugo trajati prije nego što vidimo neke nezvanične romove.

 

[oqeygallery id=13]