Google predstavio najnoviji Android OS: Android L


1 milijarda aktivnih android korisnika!

1 milijarda aktivnih android korisnika!

U toku je Google I/O, famozna developer konferencija ovog tehnološkog giganta! Mada su već mnoge zanimljive stvari predstavljene, nas je naravno najviše zanimala prezentacija novog android operativnog sistema. Mada će on tek biti zvanično objavljen na jesen, Google je već predstavio mnoge zanimljive novitete novog sistema – Android L!

Android L još uvijek nije zvanično dobio ni broj, ni ime. Pretpostavlja se da će se ili nastaviti serijal četvorke, te da će nakon Android 4.4 KitKat, Android L postati 4.5. A moguće je, naravno, i da će L dobiti 5.0 oznako – što ne bi bilo iznenađujuće, s obzirom na velike i značajne oznake koje Android L donosi. A što se imena tiče, Lolipop, ili Lizalo je glavni favorit, ali to ćemo isto tako tek saznati na jesen.

A šta nam sve donosi novi Android L? Evo kratki pregled šta možemo očekivati!

Material Design - Android L

Material Design – Android L

Material Design je najveća vijest što se tiče Android L, a odnosi se na dizajn platformu za novi android operativni sistem. Matias Duarte, glavni dizajner iza android platoforme je predstavio Material Design kao novi user interface koji se dobrim dijelom oslanja na kartice, dodavajući 3D nivoe, klasičnom 2D ekranu. A ove kartice koje će Android L koristiti su dizajnirane da izgledaju isto ili slično na uređajima svih veličina ekrana!

Mnogi displeji, jedan izgled - Android L

Mnogi displeji, jedan izgled – Android L

Jedan izgled na svim displejima je također jedan veliki moto pri izdavanju Android L. Svaki razvojni programer, ili Developer kako ih većinom zovemo, dobro zna izazov koji predstavlja fragmentacija kada su u pitanju ekrani svih veličina i rezolucija. Jedna aplikacija treba da dobro izgleda i na malom 3.2-inča ekranu, sa slabijom rezolucijom, isto kao i na enornmnom 5,5-inčnom Full HD displeju jednog Galaxy Note 3. A Google je to postigao sa Android L, gdje će korisničski sistem izgledati kvalitetno na svim ekranima. A tu će biti i veliki broj novih animacija, feedback-a, i drugih interakcija sa user interfejsom (UI), koje bi trebale Android L činiti ljepšim, zanimljivijim, te intuitivnijim za upotrebu.

ART Runtime - Android L

ART Runtime – Android L

Performanse Android L bi također trebale biti impresivne, a za to je zaslužan novi runtime, pod imenom ART. Ovo je mnogo zanimljivije za developere, nego za prosječne ljubitelje androida, ali ukratko ART je dizajniran sa same nule, za ARM, x86, kao i MIPS platforme, i nudiće do 2 puta bolje performanse!

Projekt Volta je mnogo zanimljiviji za većinu nas, a trebao bi da nam ponudi do 90 minuta produženo trajanje baterije, tada kada nam je to najpotrebnije. Naime, sa Projekt Volta, imaćete mnogo kvalitetniji uvid u ono što troši bateriju, kako, i zašto. Također, dobićemo novi Battery Saver mode, tj modus štednje baterije koji će navodno obezbjediti dodatni sat i po baterije za android korisnike!

Android u i na ruci - Android Wear

Android u i na ruci – Android Wear

Integracija sa drugim uređajima – još jedan od fokusa za Android L. Dok većina nas misli na android mobitele ili eventualno android tablete kada mislimo o androidu, tu je i serija drugih uređaja – neke koje već imamo na tržištu, a neke koji tek stižu. Android L će se potruditi da ponudi bezproblematičan prelaz sa android mobitela na android tablet, ili na android sat sa Android Wear, ili na android auto, na android tv, ili neke druge stvari koje nisu čak ni najavljene. Za Android Wear već znamo neko vrijeme, a to je verzija androida koju ćete moći naći na android ručnim satovima koji izlaze ove sezone – adaptirana za male ekrane. Ali ćemo android također moći uskoro vidjeti u vozilima kao i TV uređajima – a Android L je zadužen da je vaše android iskustvo iste kvalitete na svim tim aparatima!

Android uskoro i u vašem auto?

Android uskoro i u vašem auto?

Da ne duljimo, Android L nam se definitivno dopada, i jedva čekamo da ga vidimo na uređajima za nekoliko mjeseci. Developeri već danas, 26.06.2014.g., mogu da skinut developer izdanja Android L za Nexus 5 i Nexus 7 uređaje. Mi ostali smrtnici moramo čekati, a vlasnici Nexus uređaja će naravno kao prvi biti počašćeni novim Android OS-om. HTC, na primjer, je već obećao da će HTC One i M8 i M7 dobiti Android L najkasije 90 dana nakon što ga Google zvanično objavi – što znači da HTC One vlasnici mogu računati na novi android do nove godine!

A do tada… strpljivo čekajmo…