Locirajte Vaš android mobitel ili tablet sa Android Device Manager!


Android Device Manager

Android Device Manager

Korisnici android uređaja već odavno imaju opciju da kroz razne aplikacije pronađu svoj android mobitel ili tablet.  Ali sada je Google napokon predstavio Android Device Manager!

Već neko vrijeme se najavljuje da će ova opcija biti ozvaničena od strane Google, i sada se to, tiho, manje-više preko noći, dogodilo! Ako odete u sigurnosne opcije vašeg android uređaja, tamo pod “Device Administrators” ćete naći novi dodatak pod imenom “Android Device Manager”! Slobodno ga aktivirajte jer time uključujete ovu uslugu koju Google sad fabrički nudi. A šta nam tačno donosi Android Device Manager?

Ukratko, možete putem vašeg računara locirati vaš uređaj – precizno do 20 metara. Možete također naložiti vašem androidu da zvoni – i to punom glasnoćom, 5 minuta, sve dok Vi ne ugasite zvono. I napokon, u slučaju krađe, možete putem PC dati nalog androidu da izbriše sve podatke i uradi factory reset, tj. vraćanje u fabričko stanje.

Prva opcija, lociranje, je veoma korisna kada ne znate gdje Vam je uređaj. Možda je ostao u autu, možda kod kuće, a možda Vam je iskliznuo iz džepa u taksiju. Sve dok vaš android ima pristup internetu, možete ga locirati sa veoma detaljnom preciznošću – tj. lako možete vidjeti da li se nalazi na vašoj kućnoj ili poslovnoj adresi, tamo gdje Vam je parkirano vozilo, ili čak u pokretu.

Druga opcija, zvonjenje, je korisna u onim trenucima kada vaš android ne možete naći u kući ili stanu, a možda ste mu čak i ugasili zvono! Bio u frižideru, rerni, kupatilu, ili ispod jastuka na kauču, ova komanda će naložiti vašem android mobitelu da zvoni punom jačinom, cijelih 5 minuta, sve dok ne pritisnete Power dugme na vašem uređaju.

Posljednja opcija, Erase Device (izbriši uređaj), je ona koju zaista ne želite koristiti, ali je zadnja opcija ako Vam je uređaj nestao. Sa ovom komandom, vaš android uređaj će pokrenuti Factory Reset, tj vratiti sam sebe u fabričko stanje. Pri tome će izbrisati sve podatke, a time ćete izgubiti i pristup ovom uređaju putem Android Device Manager-a. Međutim, ako je očigledno da nećete biti u prilici da pronađete ili vratite vaš android, onda na ovaj način bar možete izbrisati sve vaše lične podatke sa njega.

Ukratko, Android Device Manager Vam možete olakšati život da brzo ili brže pronađete vaš android. Nadamo se da nećete morati koristiti ovu posljednju opciju, ali prve dvije koristite slobodno!