Mobitel: Sony Xperia Z1 vs HTC One


Sony Xperia Z1 vs HTC One

Sony Xperia Z1 vs HTC One

Sony Xperia Z1 vs HTC One – borba dva android giganta u kojoj je zaista teško odlučti ko bi mogao biti pobjednik. Pročitajte, pogledajte, pa procijenite sami.

Mi smo se već ranije izjasnili da je HTC One, po našem skromnom mišljenju, najbolji android 2013.g. Međutim sada je, 6 mjeseci kasnije, izašao Sony Xperia Z1 – jači i brži procesor, veći ekran – bolji android?
Što se tiče ekrana, oba androida imaju Full HD 1080p ekran, mada je ekran na Xperia Z1 5 inči, dok HTC One ima 4,7-inčni ekran. To znači da je ekran Xperia Z1 veći te ima 441 piksel po inču (PPI), ali je zato rezolucija bolja na HTC One ekranu, jer su pikseli gušći na manjem prostoru, tako da on ima 469 PPI. Što se nas tiče, mada je ekran HTC One manji, HTC One je pobjednim u ovoj kategoriji, sa kvalitetnijim i brilijatnnijim ekranom, posebno kada gledate iz ugla.

Kada su u pitanju procesori, oba android mobitela imaju Qualcomm Snapdragon procesore, međutim Xperia Z1 ima Snapdragon 800 Quad-Core od 2,2GHz, dok HTC One ima Snapdragon 600 Quad-Core procesor od 1,7GHz. Činjenica je da Xperia Z1 ima jedan od najjačiih mobilnih procesora na tržištu. Međutim, da budemo fer, u ovom trenutku nema igrice ili aplikacije koja će imati problema na HTC One – i to će ostati tako do daljnjeg. Xperia Z1 ima jači i brži procesor, ali u izvjesnom vremenu se ta razlika jednostavno ne može osjetiti. Ali činjenica ipak ostaje – procesor Xperia Z1 je brži i jači, te je Xperia Z1 očigledni pobjednik u ovoj kategoriji.

Kamere su posebna priča kod ova dva android mobitela. HTC One kamera je tzv. 4 Ultrapixel kamera, ali u realnosti je to jednostavno kamera od 4MP koja ima posebno izrađen objektiv, procesor, te softver, koji dozvoljava HTC One da sa samo 4MP slika vrhunske fotografije, koje bez problema izlaze na kraj sa fotografijama android sa kamerama od 13MP. Sony Xperia Z1, s druge strane, ima kameru od 20,7MP. I ova kamera ima vrhunski objektiv, te posebne softverske dodatke koji rezultiraju u vrhunskim slikama. Mada HTC One pravi vrhunske fotografije, kamera Sony Xperia Z1 je ipak bolja, te je on pobjednik ove kategorije.
O korisničkom interfejsu, kao i o dizajnu, nećemo puno razgovarati. Oba uređaja pokreće Android Jelly Bean OS (u ovom trenutku, Jelly Bean 4.2 na Sony Xperia Z1, a Jelly Bean 4.3 na HTC One), te oba uređaja imaju poseban HTC-oc i Sony-ev interfejs. Ovo, kao i dizajn ova dva uređaja, je prvenstveno pitanje ukusa, nego bilo šta drugo.

Što se tiče ostalog, tu su dosta slični ali i dosta različiti. Baterije su integrisane u oba uređaja, te oba uređaja dolaze sa 2GB RAM-a. Sony Xperia Z1 dolazi sa 16GB memorije, ali zato ima MicroSD slot, dok HTC One dolazi sa 32GB ili 64GB memorije, ali nema mjesto za MicroSD karticu. HTC One je napravljen od aluminija, dok Sony Xperia Z1 krasi staklo i naprijed i nazad, te aluminijsko okvir sa 4 strane. Što se zvuka tiče, HTC One ima kvalitetnije stereo zvučnike sa prednje strane, dok Sony Xperia Z1 ima jedan zvučnik na dnu koji je solidan, ali koji se ne može mjeriti sa HTC One. I na kraju, Sony Xperia Z1 je vodo-otporan do 1 m dubine i do 30 minuta, a HTC One to nije, ali sa njim možda možete ukucati ekser, mada to apsolutno ne preporučujemo.

Sony Xperia Z1 je mlađi mobitel koji je izašao 6 mjeseci nakon HTC One, time i ne iznenađuje jači procesor koji pokreće Xperia Z1. Kamera je, također, bolja u Z1, mada HTC One-ova kamera definitivno nije loša. Mada i Xperia Z1 ima vrhunski displej, ekran je na HTC One maaalkice bolji.

Ako Vas zanima koji je uređaj bolji, to definitivno morate procijeniti sami. Još uvijek tvrdimo da je HTC One najbolji android 2013.g., i razlozi za to su još uvijek isti. Pored vrhunskih specifikacija, alumijisko kućište na HTC i njegova izrada su jednostavno neuporedivi sa bilo kojim androidom. Teško je opisati osjećaj kako HTC One leži u ruci da bi to razumjeli. Očigledno je da sa svojim procesorom, kamerom, te vodo-otpornošću, Sony Xperia Z1 nudi mnogo, čak i više od HTC One. Ali na vama je da procijenite koji se uređaj vama sviđa i koji uređaj nudi ono što vama treba. A za koji god android da se odlučite od ova dva, nećete definitivno biti razočarani. I Sony Xperia Z1 i HTC One su jednostavno android giganti.

Pogledajte ispod slike ova dva android mobitela, kao i njihovu video uporedbu, te poređenje njihovih ekrana.

 

Sony Xperia Z1 vs. HTC One – MojAndroid.ba slike

[oqeygallery id=33]

 

Sony Xperia Z1 vs. HTC One – Uporedba mobitela:

 

Sony Xperia Z1 vs. HTC One – Uporedba displeja: