Mobiteli: Od danas u prodaji LG Nexus 4!


LG Nexus 4

LG Nexus 4

O Nexus serijalu ne treba govoriti mnogo, osim da je to uređaj koji je dizajniran i naručen od strane Google, a proizveli su ga do sada HTC (Nexus One), Samsung (Nexus S i Galaxy Nexus), i sada imamo novog kolačića: LG i novi Nexus 4.

Nexus mobiteli od početka dolaze sa “čistim” android operativnim sistemom, bez bilo kakvih dodataka od proizvođaća, kako što je Samsung-ov TouchWiz, HTC-ov Sense, i sl.  A ta čista, ili tzv, vanilla verzija android OS-a je ovaj put, ponovo, Jelly Bean.  Naspram prošlosti, kada je svake godine izdana nova verzija, po abecedi (FroYo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich), Google je odlučio da i ove godine zadrži Jelly Bean, mada je numerička verzija doživila izmjenu: Prošle godine smo dobili Jelly Bean 4,1, a ove godine smo dobili Jelly Bean 4,2.

Međutim i pored činjenice što novi Android OS nije dobio novo ime, definitvno je dobio par novih karakteristika i izmjena, no o tome šta tačno Vam donosi Jelly Bean 4,2, o tome ćemo drugi put.  Ali šta nam nudi novi Nexus 4?

LG Nexus 4

LG Nexus 4

Ukratkno, donosi Vam neke od najboljih performansi koje u ovome trenutku možete naći na tržištu.  Dok su raniji Nexus mobiteli imali solidne specifikacije, Google je ovaj put napravio zaista impresivnu narudžbu.  LG je proizveo Nexus 4 sa slijedećim specifikacijama:

– Android OS 4,2 Jelly Bean
– 4,7 inčni ekran sa HD rezolucijom od 1280×768 piksli (320 ppi)
– 1,5 GHz Qualcomm Snapdragon S4 Pro QuadCore procesor
– 2GB RAM-a
– 8GB ili 16GB memorije
– 8MP zadnju i 1,3MP prednju kameru

A sve ovo, i to je možda i najimpresivniji dio Google-ove strategije, možete dobiti za najmanju cifru do sada. Ovisno da li Nexus 4 kupujete u SAD ili u Evropi, cijena za 8GB model je nevjerovatnih $299, odnosno €299. Istina, ovo nije malo novca, i kod nas u BiH će vjerovatno da košta mnogo više, međutim ova cijena je zaista veoma niska, posebno kad je uporedimo sa cijenama Samsung Galaxy Nexus-a od prošle godine, $549, ili Nexus S od prije 2 godine, $529.

Google je ovaj put zaista iznenadio mnoge, a vrijeme će pokazati koliko je dobar LG-ev Nexus 4. Prve zalihe su rasprodane u roku od pola sata u mnogim državama koje su Nexus 4 prodavale danas, 13.11.2012.g., tako da svi oni koji su u prilici da ga kupe će ipak morati malo da se strpe.

A čim budemo u prilici, tj. čim se dočepamo jedne četvorke, očekujte detaljnu recenziju novog Nexus 4 ovdje na MojAndroid.ba