Kako pronaći ukraden ili izgubljen mobitel (Android Device Manager)


kako pronaći ukraden ili izgubljen android mobitel ili tablet

kako pronaći ukraden ili izgubljen android mobitel ili tablet

Izgubiti svoj dragocjeni android mobitel ili tablet je noćna mora svakog od nas. Izgubljen mobitel ili ukraden tablet također predstavljaju veliku glavobolju jer sadrže mnoge privatne podatke.  Čim primjetite da vaš android nije sa vama, odmah kreće panika – je li u auto, je li u torbi, jesam li ga ostavio u školi, na poslu? Ili ona najgora varijanta – je li mi neko ukrao mobitel ili tablet?

Za sve vas možda ima spas! MojAndroid.ba vam predstavlja način kako da pronađete vaš android tablet ili mobitel ako ste ih negdje ostavili, zagubili, izgubili, ili čak ako su ukradeni:

 

Android Device Manager

Android Device Manager

Android Device Manager

Android Device Manager je postao integralni dio android operativnog sistema sa ICS-om, pa nadalje, sve do danas, kada ga imate na skoro pa svim izadnjima androida. A njegova funkcionalnost je jednostavna – sa Android Device Manager-om možete:
– Locirati android putem GPS i na mapi vidjeti gdje se nalazi
– Upaliti zvonjenje na vašem androidu, čak i ako je bio smanjen ili je bio ugašen zvuk
– Zaključati vaš android
– Izbrisati sve sadržaje na vašem androidu

Neke funkcije Android Device Manager-a su uključene samo ako ste ovlastili Android Device Manager sa administratorskim ovlastima na uređaju. Strogo preporučujemo da to učinite odmah čim kupite vaš android mobitel ili tablet, na ovaj način:
– Pritisnite meni dugme i uđite u POSTAVKE (SETTIGNS) vašeg androida
– Pronađite i izaberite sekciju koja se zove SIGURNOST (SECURITY)
– U tok sekciji izaberite ADMINISTRATORI UREĐAJA (DEVICE ADMINISTRATORS)
– Na tom ekranu označite kvakicu pored Android Device Manager-a, ako već nije označena.

Sada, kada Android Device Manager ima administator ovlasti, ne samo da možete pronaći vaš android, ali ga možete “na daljinski” zaključati ili čak izbrisati sve na njemu.


Pristupanje Android Device Manager-u

Android Device Manager-u pristupate na dva načina – putem Android aplikacije ili putem računara

Android Aplikacija: Ukoliko imate još jedan android uređaj – možda drugi mobitel ili android tablet, onda možete skinuti Android Device Manager sa Google Play (Trg. Play), te sa tog drugog android uređaja potražiti android koji je nestao.  Ovdje možete pronaći Android Device Manager aplikaciju.

Putem PC / računara:  Ova opcija je možda malo bolja, jer nemamo svi dva ili tri android uređaja, ali većina nas ili ima PC ili može pristupiti računaru kod prijatelja, u školi, na poslu, ili u internet kafiću.  Adresa za pristup Android Device Manager je https://www.google.com/android/devicemanager. Odlaskom na internet adresu Android Device Manager-a treba prvo da se logujete sa svojim google ili gmail računom. Nakon toga, odmah će vam biti ponuđeni vaši android uređaji.

Klikom birate uređaj koji želite, a Android Device Manager će odmah pokazati lokaciju tog uređaja. Lokacija će biti aktuelna ukoliko Android Device Manager može da locira uređaj u ovom trenutku, putem mobilne mreže, Wi-Fi konekcije ili GPS prijemnika. Ako Android Device Manager ne može da pronađe uređaj u ovom trenutku, pokazaće posljednju poznatu lokaciju i vrijeme.


A osim lokacije, funkcije su jednostavne:
– Pozvoni (Ring) će uključiti zvono na vašem android uređaju, čak i ako je zvuk bio smanjen. Na taj način možete pronaći android uređaj koji je negdje u kući, ali vi ne znate gdje tačno. Isto tako, ako sumnjate da je uređaj kod nekoga, “tu negdje”, ovo zvono će idetificirati kod koga je vaš uređaj.
– Zaključaj (Lock) – ova funkcija će zaključati ekran vašeg uređaja. Ovo vam može biti od koristi ako vidite da ste uređaj ostavili kod kuće, na poslu, u školi ili fakultetu, te ne želite da svako može pristupiti sadržaju na uređaju dok dođete do istog.
– Izbriši (Erase) – ovaj koraj je drastičan i vjerovatno ćete ga upotrijebiti ako shvatite da je uređaj ukraden i da nemate nade da ga vratite. Klikom na to dugme, Android Device Manager će započeti brisanje uređaja i vraćanje u fabričko stanje. Na taj način, ko god je već uzeo vaš android mobitel ili tablet, bar neće moći pristupiti vašim mejlovima, slikama i drugim privatnim i osjetljivim podacima.

Naravno, ukoliko vaš android nema pristup internetu, nećete ga moći locirati u tom trenutku. Ako imate mobilni internet i ako je isti uključen, onda vaš android ima i pristup internetu, te odmah možete da locirate isti te upotrijebite funkcije Android Device Manager-a. Međutim bez pristupa internetu, Android Device Manager nema mogućnost da komunicira sa vašim tabletom ili telefonom. Ali to ne znači da trebate izgubiti svaku nadu – moguće je da je vaš android konektovan na Wi-Fi mrežu na vašem poslu, školi, faksu ili kafiću gdje ste ga ostavili. A čak i ako je ukraden, možda će lopov biti dovoljno naivan da se konektuje na neku mrežu, u kojem trenutku će Android Device Manager proraditi.

Međutim, ukoliko ništa ovo ne uspije, preporučujemo da se ipak obratite policiji ukoliko smatrate da je uređaj ukraden.